Gard Viu Veşnic Verde

Dacă doriţi să împrejmuiţi grădina Dvs fără a folosi gardul din lemn sau plasă metalică, atunci vă propunem o soluţie potrivită – plantaţi un gard viu.   Printre arbuştii veşnic verzi, cei mai des utilizaţi pentru executarea unui gard viu sunt: tuia, ienupărul, chiparosul, ligustrumul, laurocireşul, buxusul.

Puteţi planta gardul viu veşnic verde imediat după ce v-au fost livrate plantele. Faceţi o groapă de 60-80 cm adâncime şi îmbunătăţiţi solul cu compost. Ţineţi arbuştii în apă timp de o ora înainte de plantare. Distribuiţi gardul viu în groapa făcută: aproximativ 5 plante pe 4.5 metri. Gardul va avea aproape un metru lăţime. Vârfurile rădăcinilor trebuie să fie la nivelul solului din grădină (luând în consideraţie că o parte din pământ se va scufunda). Umpleţi cu pământ şi udaţi abundent până obţineţi un aspect mlăştinos.

Întreţinerea nu este problematică. Gardul viu va solicita irigare regulată în primul an. După aceea se va uda numai în perioadele secetoase. Peste iarnă se acoperă baza tulpinilor cu compost şi îngrăşământ de grădină.

   Gardul viu vesnic verde trebuie tuns de 2 ori pe an pentru a menţine forma şi pentru a împiedica întinderea nedorită. Timpul potrivit pentru tăiere este de la începutul până la mijlocul lunii iunie. Tăiaţi gardul viu mai lat şi mai des la bază, dar mai îngust şi mai rar spre vârf. Dacă preferaţi o tăiere dreapta, atunci legaţi o frânghie deasupra gardului viu pentru referinţă şi tundeţi din nou în apropierea iernii.

    Plante şi arbuşti pentru gard viu

Varianta ideală, desigur, ar fi oleandru şi arbuştii asemănători. Însă această plantă creşte foarte încet, la fel ca şi toate coniferele. La dacea avem nevoie de un gard viu, cu o creştere rapidă, prin urmare vom trece în revistă alte tipuri de plante.

În primul rând, este important să ştiţi că gardul verde cel mai bun se face din două rânduri. Primul rând se formează din arbuşti mici, vor fi adecvate plantele precum trandafir, agrişă, caprifoi, coacăză neagră, cătină şi altele. Este esenţial ca culturile reprezentative ale rândului exterior să tolereze bine tăierea. Al doilea rând poate fi reprezentat din: liliac, salcâm galben, unele conifere (dacă veţi reuşi să cumpăraţi şi să sădiţi răsaduri de o înălţime de cel puţin 1,5 m) şi alţi arbuşti înalți potriviţi pentru gard viu.

Un gard viu veşnic verde îşi va păstra aspectul decorativ pe toată durata anului.

Etape de plantare a gardului viu:

În primul rând, este necesar să trageţi în jurul unui perimetru al viitorului gard un cablu de o grosime medie. De la această linie ar trebui să vă îndepărtaţi cu aproximativ 50 cm.
Totul despre gardul viu

Apoi săpaţi un şanţ destul de larg şi adânc – urmăriţi starea sistemului de rădăcină. Cu cât ea este mai dezvoltată, cu atât mai mult spaţiu necesită.

În şanţul excavat ar trebui să presăraţi puţin îngrăşământ, iar turbă (humus sau gunoi de grajd), – în cantitate suficientă. După aceasta este necesar să udaţi pământul şi să-l lăsaţi un timp pentru a absorbi umezeala.

Este necesar să sădiţi plante la o distanţă scurtă, dar nu foarte aproape una de alta. Cel mai bine e să faceţi ceva de tip o tablă de şah: tufişuri interioare (al doilea rând) sunt plantate la o distanţă de 30-40 cm şi între ele şi un pic mai înainte – arbuşti mici din rândul exterior.

Îngrijirea gardului viu – sfaturi şi recomandări:

Plante pentru gard viu

Plante pentru gard viu

Gardul trebuie să fie udat, nu permiteţi plantelor să simtă sete. Nu uitaţi să udaţi gardul în special în perioadele lungi de timp cald.
Periodic fertilizaţi plantele (în timpul sau înainte de irigare). După plantare, este de dorit să tăiaţi arbuştii.
Plantaţi gardul viu în mijlocul toamnei. Plantele vor reuşi să se înrădăcineze înainte de îngheţuri, iar primăvara vă vor bucura cu o verdeaţă proaspătă.
De proiectarea frumoasă a gardului viu vă puteţi ocupa în sezonul următor: să răsuciţi ramele şi să redaţi orice formă arbuştilor.
Nu uitaţi să tăiaţi gardul verde cel puţin primăvara, înainte de sezonul vegetativ. Altfel gardul nu va împodobi grădina, ci va arăta ca un desiş urât, brusc crescut în jurul perimetrului casei.
  Pentru a crea un gard verde, puteţi folosi şi plante căţărătoare. Acestea pot fi tot felul de viţă de vie şi de iedera, trandafiri căţărători, wisteria şi chiar hamei.

Plante de o creştere rapidă pentru gard viu

Plante de o creştere rapidă pentru gard viu

Gard verde

Gard verde

Gard verde

Gard verde

Plantarea gardului viu

Plantarea gardului viu

Tăierea gardului viu

Tăierea gardului viu

LIKE PE FACEBOOK

www.paradiss.md – LIDER in plante decorative și servicii profesionale !

LIVRARE GRATUITĂ În or. Chișinău și suburbii

Vă așteptăm in ospetie!
➡or.Chișinău ↴
💐Str.Ion Nistor 44/2
☎ 068 175 442

Share on FacebookShare on Google+Share on VK